Ogłoszenie

Forum dwutematyczne:

- opowiastki i grafika o tematyce "magicznej".
- gry ekonomiczno-strategiczne (głównie The Settlers VI) i inne nie wojenne.

Aby móc pisać i czytać całe Forum, trzeba się zalogować. Graczy z RoM proszę o rejestrację nickiem z gry!

#16 2009-03-21 16:16:52

 amdep

Administrator

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 1045
Znak Zodiaku: Byk
WWW

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

Porty oczywiście sobie na moich mapkach porobiłam - ciekawostka, w Edytorze po wybraniu rodzaju terenu "pustynia" nie ma już funkcji tworzenia miejsca na port. A przecież pustynie często graniczą z morzem...

Tego wszystkiego, o czym piszesz, w Instrukcji w większości nie ma - albo jest wspomniane bardzo enigmatycznie, tak, że nie wiadomo o co chodzi.

Te wszystkie tablice "gospodarcze" oczywiście pootwierałam, obejrzałam i nadal nic mi to nie mówiło.

Drogi proste poprzez stawianie flag najpierw, a potem łączenie ich drogą, szybko zaczęłam robić, ale i tak czasem nie daje się tego zrobić, droga nagle robi się dookoła prawie całej wioski!

W porcie i w spichrzu oczywiście też zajrzałam na te "zawartości" ale nic z tego widoku dla mnie nie wynika, co z tego, że widzę co jest, jak nie wiem, jak na to wpłynąć.

Chyba ci od instrukcji uznali, że kupią to głównie "starzy" fani.

Mogłabym to zgłębiać metodą prób i błędów, ale nie bawi mnie to. Nie wiem czemu, ale mnie to poprostu irytuje.

Jeśli masz tę nową II to mogę Ci porobić mapki.
Edytor jest dość przyjazny, instrukcja po polsku, też niezbyt szczegółowa, ale tu już działa podobieństwo do Edytora Szóstki.


Mayanna
Druid/ Zwiadowca/ Strażnik
-------------------------
Życie jest magią...

Offline

 

#17 2009-04-09 00:40:37

sisi

Przyjaciel-Friend

Zarejestrowany: 2009-02-05
Posty: 647

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

tak mysle jeszcze o tych drogach...
czasem zdarzaja sie skaly lub mokradla, i tam drogi nie mozna poprowadzic. czasami moga przeszkodzic rosnace drzewa, trzeba je wyciac, a czasami sa to jeszcze inne utrudnienia terenu.
mysle tez o portach... i tu jest zasadnicza roznica miedzy S3 i S2. w S2 spora czesc gry jest zwyczajnie zaprogramowana, jak w przypadku transportu statkami. mozna jedynie zablokowac lub odblokowac transport, w S3 wszystko  (lub prawie ) zalezy od gracza - dlatego tak bardzo lubie S3 ...

Offline

 

#18 2009-04-09 13:13:37

sisi

Przyjaciel-Friend

Zarejestrowany: 2009-02-05
Posty: 647

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

... jak masz chwilke czasu to zrob mi mapke na SX-10lecie
moze pomozesz mi rozwiazac problem kodowy? bym sprobowala zainstalowac "Wikingow"...

Offline

 

#19 2009-04-09 18:40:21

 amdep

Administrator

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 1045
Znak Zodiaku: Byk
WWW

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

Spakowałam trzy mapki zrobione wcześniej - ale nie wiem, czy coś to pomoże, w S II edytor pozwala tylko zrobić teren i umieścić punkty startu - reszta to standard gry.

Mapki są w zipie, tu: http://www.jednorozec.nazwa.pl/Y_Magazy … Y/maps.zip

Wiesz, gdzie je wkładasz?

folder: C:\Users\user\Moje dokumenty\S2\maps


Mayanna
Druid/ Zwiadowca/ Strażnik
-------------------------
Życie jest magią...

Offline

 

#20 2009-04-10 01:23:08

sisi

Przyjaciel-Friend

Zarejestrowany: 2009-02-05
Posty: 647

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

zajrzyj tutaj:
http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/ … 1401015875

czy moglabys sprawdzic u siebie jaki jest zapis kodowy dla j.polskiego?
a zyczenia jeszcze beda, spokojnie...

Offline

 

#21 2009-04-10 02:54:45

 amdep

Administrator

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 1045
Znak Zodiaku: Byk
WWW

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

Zajrzałam, nie wiele rozumiem, ale ścieżki widzę - są inne! Nie wiem, gdzie są te jakieś kody, jeśli to są kody.

C:\Program Files\Ubisoft\Funatics\The Settlers II - Dziesięciolecie\data\language\pl

Żadnych kodów nie ma, są pliki z rozszerzeniem txt, ale nie odczytywalne w notatniku - są tylko "dziwne znaczki", o takie: rc00»)~’÷÷ujä3  9†˘šĐ`íë9&°sL[Ě–˜Üőµ~ďĐŤ

W "Moich dokumentach" i w Danych Aplikacji nie ma wogóle nic, związanego z językiem...

Ale zwróć uwagę, że tam jest mowa o instalacji łatki, a nie o programie jako takim.


Mayanna
Druid/ Zwiadowca/ Strażnik
-------------------------
Życie jest magią...

Offline

 

#22 2009-04-10 03:46:15

sisi

Przyjaciel-Friend

Zarejestrowany: 2009-02-05
Posty: 647

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

... chodzi o ten krok...

5. Using a registry editor (eg regedit) navigate to the key

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ubisoft\Funatics\S2TNG

There you will find a String Value called Language. It will read 1033 (English). Change it to 1031 (German).

na dysku C:\WINDOWS (w folderze(?) WINDOWS) nalezy znalezc program "regedit.exe". po uruchomieniu programu, podazyc ta sciezka: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ubisoft\Funatics\S2TNG
w folderze S2TNG znajduje sie pare plikow,  m. in. "Key" i "Language". mnie jest potrzebna wartosc podana przy "Language", jest to wlasnie ten potrzebny kod jezykowy, zebym mogla sprobowac zainstalowac 'Wikingow' (to nie latka , to Add-on). mam program-gre podstawowa w wersji angielsko-francuskiej i polskie 'Wikingowie' mi sie nie instaluja

Offline

 

#23 2009-04-11 01:33:01

 amdep

Administrator

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 1045
Znak Zodiaku: Byk
WWW

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

Nic z tego nie będzie. Znalazłam ten programik regedit.exe - to jest edytor rejestru, cokolwiek to znaczy, u mnie dotyczy on innej gry - SimCity Społeczności...

Ścieżka jest, a jakże:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Electronic Arts\Sim City...

Aaaa,  jest! Language  REG_SZ  1045

Skąd Ty umiesz takie dziwne szacher-macher? ;) ;)


Mayanna
Druid/ Zwiadowca/ Strażnik
-------------------------
Życie jest magią...

Offline

 

#24 2009-04-11 19:14:19

sisi

Przyjaciel-Friend

Zarejestrowany: 2009-02-05
Posty: 647

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

nic nie umiem i nic nie wiem... . przeczytalam, sprobowalam i zrozumialam
ale niestety nie dziala. tzn. patent dziala i nawet rozpoczynam instalacje, i to po polsku. niestety nie moge wprowadzic klucza rejestracynego, w polskiej wersji przedobrzyli z zabezpieczeniami. fragmenty kodow sa 5 znakowe, moja wersja ma tylko cztery miejsca w polu a z tym juz sie nic nie da zrobic... .
troche nie rozumiem, w koncu to wciaz ten sam wydawca, a gra rozni sie tylko wersja jezykowa...
pieniadze zacmiewaja umysl ludzki i ludzie robia sie glupio bezsensu...

dzieki za 1045 - to naprawde dziala, tylko ten kod...

Offline

 

#25 2009-04-11 19:48:28

 amdep

Administrator

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 1045
Znak Zodiaku: Byk
WWW

Re: The Settlers II - Dziesięciolecie

Szkoda, że się nic nie da zrobić.

Rzeczywiście jest to skrajna głupota spowodowana chciwością, a dodatku przecież gra żąda płyty w komputerze, o ile pamiętam...


Mayanna
Druid/ Zwiadowca/ Strażnik
-------------------------
Życie jest magią...

Offline

 
Forum prywatne Anny Marii

Minecraft PC

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
przeniesiony tutaj reklama na http://www.jotan.pl/